Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

aon chuma é" arsa'n captaoin, "b'fhéidir go ndéanfadh sé an gnó mar fear stábla".
    Do thógadar leó é agus do chuir an captaoin culaith éadaigh breágh uasal air agus do thóg sé isteach é mar fear stábla.
    Bhí Tomás na fear stábla ar feadh tréimhse maith agus i gcionn tamaill tháinig ana mheas ag an gcaptaoin ar Thomás.
    Níorbh' iongnadh san mar fear breágh glan ab' eadh Tomás nuair a bhí culaith éadaig duine uasail air.
    Bhí aon inghean amháin ag an gcaptaoin agus ba ghearr gur thuit sí i ngrádh le Tomás. Ba ghearr go bhfuair an captaoin bás agus gan amhras d'fhág sé gach rud a bhí aige ag an inghean.
    Tighearna talmhan ab' eadh an captaoin leis, agus sa deire do phós Tomás agus an inghean a chéile. Do mhaireadar ana chompórdach ar feadh roinnt aimsire go dtí sa deire do fuair Tomás amach gurb' í a bhean tighearna talmhan a athair féin.