Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Do bhí páirc Eoghain 'ach Eoinig sa Fuircéil agus tá carraig i lár na páirce go dtugaidh siad Cloch na Tairngi(re) air. Do taidhbhruigheadh d'fhear i nDoire Chonaire go raibh próca óir curtha ann fé crann sceach gheal agus taidhbhruigheadh do trí oidhche indhiaidh a chéile é agus dubharthas leis ins an taidhbhreamh go dtagadh gadhar dubh idir é agus an crann agus gan aon eagla do bheith air roimis ngadhar. Do chúaidh sé san Fuircéil ag triall ar duine muintire agus d'innis sé an sceal do. Deineadar súas a n-aigne dul ann um mheadhon oidhche núair a bhéadh gach duine téighte chun súain. An oidhche san chúadar fé na dhéin agus bhí rámhan agus slúasad, agus ringear acu agus núair a
    Tadhg Ó Cruadhlaoich
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)