Scoil: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (uimhir rolla 13762)

Baile Chaisleáin Bhéarra, Co. Chorcaí
An tSr. M. Rosáraí

Ar an leathanach seo

1. Sa ceanntar seo deirtear nuair a cíthtear Maighdean Mara gur droch chomhartha é agus go bhfuil bás i ndán do duine éigin. Ach tá daoine eile sa ceanntar leis nach bhfuil ar aon aigne leó san. Seo sgéal a fuaireas a cuireann im'aigne nách droch chomhartha iad d'feisgint.
    Tá bean in a comhnuidhe in aice mo thig-se. Máire, Bean Uí Shúilleabháin is ainm di. Síothcain a b'ainm di roimh pósadh. Iasgaire dobh eadh a sean-athair agus bhí clann mór aige le chothú. Pádruig Ó Síochchain darb ainm dó.
    Lá amháin bhí an fear seo ag iascac in aice áit ar a dtugtar Caladh Ros, timcheall leath mhíle ó'm thig. Ní raibh puinn éisg le bhreith aige agus bhí sé i gcrúdhcás mar bhí sé ana bhocht ar fad.
    Chualaidh sé fuaim éigin in a aice. D'fhéac sé síos, agus bhí bean deas aluinn in a aice. Bhí a gruaig go h-an-fhada agus cheap sé dá mbeadh sí 'na seasamh go mbeadh sé "ag folach a broga síos go féar". Bhí an cuid uachtar di cosamhail le mná, act bhí eirbeall uirthe cosamhail le trosc mór óg. Níor fhág breaghthacht a ghne á cheann do dtí an lá
    Éibhlín Ní Dhonnchadha
    Calaros, Co. Chiarraí