Scoil: Broadford, Moyvalley (uimhir rolla 764)

An tÁth Leathan, Co. Chill Dara
Dónall Ó Buachalla

Ar an leathanach seo

1. Le linn a h-óige do tugtí ubh Aoine an Chéasta ar aon ubh a bheireadh cearc ar Aoine an Chéasta. Do chuireadh muinntir a tighe na h-uibhe sin i leath-taoibh go cúramach. Uair eigin taréis an mheadhon-oidhche ar maidin Domhnach Cásca d'eirigheadh muinntir a tighe agus bheirighdís na h-uibhe sin agus d'ithidís iad. Dá mba na beadh aca acht an t-aon ubh amháin do bheirighdis í agus do dheinidís í roinnt ar na daoine a bheadh i láthair. Dheineadh na h-uibhe sin maitheas anma agus cuirp do lucht a h-ithe. Níl tásc na tuairisc ar an sean-nós san anois. Nuair cailleadh a h-athair 's a máthair níor bhac an chlann den nós a thuille. Agus sé deir an t-sean-bhean so ná gur mór an truagh aon t-sean-nós a leigint chun báis.
    Bean Uí Mhongáin
    Maigh Bhealaigh, Co. Chill Dara