Scoil: Cill Rialaigh (uimhir rolla 14988)

Cill Rialaigh, Co. Chiarraí
Séamus B. Ó Lúbhaing

seachtmhaine ag feitheamh le cóir seóil.
    Ceann des na laetheanta do bhuail cuige treas-bhean agus d'fhiafhruigh de cad a bhí á choimeád annsan go raibh sí ag féachaint air le seachtmhain. Dubhairt Tadhg léi do ag feitheamh le cóir seóil a bhí sé. "A Thaidhg" ar sise "do choinneóchadh sean-mhná an bhaile annseo go ceann bliana thú. Seo hancaersúr duit go bhfuil trí shnaidhm air agus nuair a raghair go béal a phúirt amach scaoil ceann aca agus más beag leat do shiubhal nuair a raghair do chósta Chiarraidhe idir an Bhó agus an Tarbh scaoil a tara ceann ach ar do bhás ná scaoil an tríomhadh ceann.
    Do dhein Tadhg uirthi fé mar a dubhairt sí leis, ach nuair a chuir sé Oileán na gCáinneóg de, dubhairt sé leis an mbeirt pháirtidhthe ná raghadh sé ar a' dtalamh go deó chun do mbeadh fhios aige cad a bhí sa tríomhadh ceann.
    Bhaineadar moill as chun do rabhadar isteach i mBéal a' Ghóilín. Do scaoil sé an tríomhadh ceann annsan i n-aimhdheóin a bheirte pháirtidhthe. Do
    Mícheál Ó Conchubhair
    Gairmeacha beatha