Scoil: Cill Rialaigh (uimhir rolla 14988)

Cill Rialaigh, Co. Chiarraí
Séamus B. Ó Lúbhaing

Ar an leathanach seo

1. Tá ceithre cínn de bhuaibh ag m’athair. Siad so na h-ainmneacha atá ortha¸ Blúire, Doinní, Cábach agus Smólach. Deineann m’athair na ba do chrú dhá uair sa ló, ar maidin agus tráthnóna. Bíonn na ba amuigh aige i rith an Fhoghmhair, ach nuair a thagann an Gheimhreadh cuireann sé isteach iad. Ní h-iad na ba amháin atá ar an bhfeirm. Tá gamhna, beithidhigh, asal, agus capall le na gcois. Ar an gcnoc a chuireann sé an capall, agus ní bhíonn sí sásta leis an gcnoc i n-aon chor, gan teacht anuas agus dhul síos sa Garraí Árd, mar sin í an pháirc is mó go bhfuil féar ag fás inti. Faigheann na gamhna bainne dhá uair sa ló, ar maidin agus tráthnóna.
    Nuair a bhíonn an bainne ólta aca ar maidin, cuireann m’athair an gadhar soir ins na páirceanna leó. Annsan ní stadann siad de rith
    Seán Ó Séaghdha
    Bólas, Co. Chiarraí