Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag imtheacht, agus nuair a bhí an bliain suas, do réidtig sé ar feadh bliain eile leis, agus bhí sé mar sin ó bhliain go bliain gur imthig morán bliana thairis in éinfeacht leo.
    Annsan cuimeamh (?) sé lá ar a mnaoi agus an leanbh a bhí sa bhaile aige, agus bhí cuid mór airgid tuillte aige dubhairt sé leis an bhfeirmeóir a chuid airgid a thabhairt do, go ragadh sé abhaile go dtí a bhean agus a leanbh.
    Dubhairt an feirmeoir leis go dtabharfadh sé agus míle fáilte, agus aon lá go dteasteochadh sé é.
    Dubhairt an fear críona, a bhí sa cúinne leis, gan imteacht ar maidin, go néireochadh sé féin, agus go dtugfadh sé cómhairle dho, agus thug. Dubhairt sé leis 'ná cam slíghe acht dírig róid, agus ná déin marbhú gan féachaint romat."
    Do thóg sé an cómhairle, agus d'imtig sé abhaile. Nuair tháinig sé
    AT0910B: The Servant's Good Counsels