Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    annsan iad. Cuireadh siad fógra in airde. Nfeadadh an duine bocht gur leis iad aon ceann aca a thógaint, mar ní bheadh aon rud aige cun iad a thógaint, agus taréis é sin a dhéanamh leo, tagaidís, agus ceantálaidís ón tailimh iad, agus do comáinidís amach ar an mbóthar iad.

TROID LE CLEITH AILPÍN
    Bíodh cleith ailpín ag gach fear timcheall ceithre fichid blian ó shoin. Bata gairid do beadh an cleith ailpín, agus ailpín ar a bharra tiimcheall ceithre puint méadhachaint. Uaireannta chuireadar cómhrac ar a céile, agus uaireannta cuireadh duine i bpriosún mar bíodh an duine eile marbh.