Scoil: An Fhaill Mhór (uimhir rolla 12701)

An Fhaill Mhór, Co. Chiarraí
Domhnall Ó Mathghamhna

1. Socraid na bPúcaí.
    Do bhí Pádraig Ó Grífín ag obair do shiopadóir i dTráighlí. Do bhíodh sé ag tarrach plúir agus coirce ó Luimneach le capall is cairt.
    Do chuaidh sé go dtí Luimneach lá chun ualach coirce do thabhairt abhaile go Tráighlí. Do tháinig an mheadhon oidhche air sar ar shrois sé Tráighlí. Do bhí sé in-áirde ar an ualach coirce agus é ag teacht abhaile.
    Do chuaidh an capall isteach sa dígh agus do stad sé istigh ann. Do bhuail Padraig leis an fuip é agus do tháinig sé amach ar an mbóthar arís. Do chuaidh sé isteach sa dígh arís. An uair sin níor tháinig sé amach nuair a bhuail Pádraig é.
    Annsan do chualaidh sé socruid ag gabháil tharis. Do labhair an fear
    Pól Ó Loingsigh