Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus annsan ba mhithidh leat a bheith ag cainnt. Thaínig an aimsear go holc, agus ní raibh féar ag an bhfeirmeóir agus déag an bhó riabhach leis an ocras agus an fuacht roimh an t-aonmhadh lá déag de Abhrán. Sin é an sgéal mar geall ar an seana Mhárta agus leatheannta na Bó Riabhaiche.

Diarmaid Ó Donnchadha
    Ceathramhadh na hUamhan
    Lios-a-Phúca
  2. LÁ CROSTA na BLÍADNA!

Ní bhíonn an Freagra céadna ag na sean-daoine nuair a cuirtear an ceist ortha "Ar chuala tú ríamh lá crosta na blíadhna.
    Na trí lá roimh lá Nodlag agus na trí lá tar éis lá Nodlag: eadon 22,23,24,25,26,27,28 adh Mí na Nodlag.
    Ní ceart aon obair nuadh do thosnú ar na laetheanntaibh so. Ní ceart le daoine tosnú ag treabhadh, no tosnú ag déanamh tighe. Bhí figheadóir ann uair agus bhí sé ag obair lá agus ní raibh sé ábalta
    Diarmaid Ó Leain
    Lios Leadhbáin, Co. Chiarraí