Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Níl fear eile i bparóiste na Tuatha cosamhail le Tadhg Bheait Uí Chonchubhair. Tá sé beagnach ceithre fichid bliadhan daois anois agus siubhlann sé suas an séipéal gach Domhnach comh - coséadtrom agus comh - díreach is bhéadh sé acht fiche bliadhan. Tá sé níos mó ná sé troighthe ar aoirde agus tá a ghuailne comh leathan agus cómh-láidir le piolóir geata. Ní bhíonn líne ar a aghaidh. Bíonn sé cómh ghlan agus cómh bearrtha gach Domhnach agus dá mbéadh sé ag dul a phósadh. Níor dhein Tadhg aon ghaisce ríamh acht deirtear gur dhein a úncail ana-sgrios fad ó ar aonach an phatrúin i gCillgobanatan.
    Baile beag briste is ead Cillgobantan. Bhíodh aonach mór ann sa t-sean aimsear agus bhíodh a lán daoine ann ag díol agus ag ceannach. Bhíodh capaill, ba, caoirigh is muca ann. Bhíodh poitín agus drúichtín sléibhe go flúirseach ann. Bhíodh árd-spórt ann, daoine ag rinnce is ag amhráin, daoine ag ól agus ag imirt cártaí, Bhídís ag imirt baitín buidhe ann leis. Ins an trathnóna nuair a bhíodh obair an lae déanta aca agus a ndóthain ólta, bhídís ag troid le na céile, agus ba mhinic a bhíodh cinn briste aca ag dul abhaile tar éis an lae.
    Diarmaid Ó Donnchadha
    Lios an Phúca, Co. Chiarraí