Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí seana bhean na cóinnaí í Conc Tsidhe. Bhí tig beag aici is ní raibh aon talamh aici. Ach gheibheadh sí amach agus bailigheadh sí déirc di féin. Is dóigh liom gur ó Bhéara í. Bhí leapaig aici cois tine agus ní raibh aoine na cómhnaí léi. Oidhche abháin thánaig daoine isteach cuighthe agus daithin sí cuid aca agus níor aithin sí tuile aca Níor bhachadar léi agus níor bhach sí leo. Bí bean aca bréite agus saolueadh leanamh di. Theastaigh deoch cun thabhairt di. Dubhiadar le beirt dul agus bó a thabhairt leo cun ainire a thabhairt di. Thugadar droch bó leó "Cuirigh thar nais í sin agus -eir [?] suas go dtí gleann raistil agus cabhair bó
    Séamus Ó Súileabháin
    Bean Sheáin Uí Sheadhgha