Scoil: Cnoc na Bró

Cnoc na Bró, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Scannaill

1. Triúir Cloinne na Bharr Sgolóige
    Bhí triúir cloinne ag an mbárr sgológ agus bhí gac rud foghlamtha acu ac aon trí neithe amháin agus bhí fhios acu go raibh fhios ag a úncail ortha sé sin Aristotle. Do cuadar annsan fé na dhéin feucainn a’ bhféadfhaidís na trí neithe a dhéanamh amach. Do réitigheadar leis ar feadh lá is bliadhna. D’iarr sé ortha cad é an céard a bhí acu. Dubhairt an fear críonna gur sclábhuidhe é. Dubhairt an tarna mac gur búistéir é agus dubhairt an triomhad mac gur bualteóir é. Nuair shuidheadar síos an cead oidhche dubhairt Aristotle le duine acu scéal d’innsint. Dubhairt an mac críonna go neósad sé féin ach ná raibh fhios aige ceaca fear an tighe ná an stroinnséar gaur ceart an céad scéal d’innsint. Dubhairt Aristotle gur cuma san gur ar féin a bhí an
    AT0950: Rhampsinitus