Scoil: Cnoc na Bró

Cnoc na Bró, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Scannaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    “Níl fhios agam” adeir Domhnaill “A mbead aon locht ort ith as mo mhála.” “Ní bheadh” adeir Domhnaill “comráda maith a tabharfad dom é.” “Á a Dhomhnaill” adeir seisean “ is iomad greim mhaith a ith mise i dteach t-athar.” “Cá bhfuighimíd lóistín anocht “ adeir Domhnaill.
    “Tá fear annso thuas” adeir an sean fear agaus “tabharfhadh sé lóistín do gach uile duine a bheadh ag imtheacht an bhealach seo.” Téanam suas cuige” adeir Domhnall. Cuaidh an beirt suas cuige. Dhiarradar lóistín. Tug sé cun teach mór iad, agus tug sé neart soluis is neart beathad, agus teine agus neart le h-ól dóibh agus dubhairt sé leó. “Nuair a bheidh an méid sin ólta agaibh geobhaidh sibh tuille shíos ins an soléir.” Cuaidh sé amach. Cas sé an eochair ins an doras agus cuaidh sé abhaile.
    Nuair a bhí a ndóithin ólta acu cuaidh Domhnaill shíos ins an soléir