Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí cúram le déanamh in Abha-na-Sgáil aici. Chuir sí cun bóthair maidean Domhnaig agus thug a cúl leis an aifreann a bhí le bheith i Lios-Pól an lá san. Le linn í bheith ag gabhail tré Baile na Saor connaic sí cruinnughadh fear ag imirt peile i bpáirc le h-ais an bhóthair. Stad sí ag féuchaint tar chlaidhe isteach. Níor bhfad go bfeacha sí beirt ag déanamh uirthi amach agus d’aithin sí láithreach gur b’iad a beirt féin a bhí ann. Chuireadar cainnt ar a chéile. “Dá mbeadh a fhios agat-sa an méid duaidh tré’n ar geibinairne? ad’ iarraidh teacht thar n-ais cugat-sa ní chuirfá a cathúghadh go bráth díot” arsa duine de’n beirt fhear le’n a mháthair. “Agus” a dubhairt sé “an fhaid a mairfir airís ná tabhair chúl leis an Aifreann”
    Ainm an duine a thug an sgéul dom:-
    Gearóid Mach Gearailt,