Scoil: Anabla

Áth na Bláiche, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    the giant told him he would kill him. The giant took him to his house and the little tailor said he should have his supper before the fight. Then the giant prepared the supper, and the tailor had a couple of pants on him, and he filled the pants with porridge. When he had finished packing in the porridge into the pants he said to t he giant "When you will kill me I will be alive again. You must do what I will do before we fight". The little tailor got a knife and cut the pants, and out came the porridge. The giant did the same and killed himself.
  2. Ar bharr an chnoic bhig i lár paroíste Cille Cuimín tá reilg Chillchuimín agus is innti cuirtear na marbh fiú amháin ó Chillchuimín ach ó mórán de pharoístibh eile mór thimcheall.
    Sean-mhainistir in a fothrach atá le feisgint innti anois agus fadó bhí na manaigh ann san aimsir Naomh Chuimín agus i bfad i leith ón aimsir a bhí sé in a bheathaigh.
    Rugadh Naomh Chuimín i mbliadhain cúig céad seasga cúig agus d'eug sé i mbliadhain sé céad triocadh seacht agus do réir beuloidis bhí Cill adhmuid aige san áit in a bhfuil an fothrach anois. Timcheall h-ocht gcéad A.D. do chuir an Cártach Mór, nó taoiseach dá líontighe mainistir ar