School: Lough Arrow

Loch Arbhach, Co. Shligigh
Cathal Ó Dubhghaill

1. (continued from previous page)
    ar bith a ingean a shochrughadh go maith, rachadh sé, agus siubhlóchaidh sé feirm fir eile a mbéadh a mhac ag brath ar pósta, agus da mba rud gur thaithnigh an fheilm leis agus go mbéadh a ingean fiúntach, déanfaidhe an cleamhnas gan níos
    mó moille. Annsin bhéadh bainfhéis i dteach na mna agus uaireannta bhéadh sé ar siubhal ar feadh seachtaine. Béadh togha gacha bidh agus rogha gacha dighe ann agu bhéadh fíusge, poirtéar agus sugh na h-eorann dá riaradh go fial agus go fairsing ann. Bhéadh damhsa agus ceoltóirí sár-cliste ag seinm ceóil ar fhidhiógaibh agus málaí Píopaí. Tiocfadh isteach na "buachaillí Tuige" agus dhamhsóchaidís agus gheobhaidís an oiread dighe is ba mhian leo.
  2. Bhí fear saidhbhir ins an gceanntar agus bhí ingean deas dóigheamhail aige. Bhí meas agus uraim ag gac duine ins an bparóiste ortha. Ar chaoi ar bith rinneadh cleamhnas an chailín le fear ins an gceanntar. Bhí athair an chailín chomh mór sin le gach duine ins an bparósite is nár féidir leis gan cuireadh a thabhairt do