Scoil: Curry (C.) (uimhir rolla 12067)

An Choraidh, Co. Shligigh
Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí comhnaidhe ar Phádhraic Tomás i nDrom-Bán agus bhí teach beag aige. Tá rian an fhalla fós ann. Bhí driotháir dó i mBaile eicínt timcheall air. Nuair tháinic an scéal chuige go raibh an driotháir caillte níor fhéad sé aon chapall a fhail chun dul ag triall air. Do líon Baile Thoir suas d'fheamanuig agus bhí gach aon chapall sa parósite ag gabháilt d'á tharrac. Do cuireadh an driotháir thiar i dTeampall Mágh Locha, agus deirtear nach raibh meadhchan suip sa chomhain go dtí gur casadh suas go dtí an roilig i mBen Eada is gur chaith cheart é a chur i nDruim an Chillín. Istoidhche lá'r na bhárach nuair a bhí Seán 'na chodladh do chuala se duine a rádh - an raibh sé na chodhladh "Mílim" arsa Seán.
    "Tar amach mar sin más maith leath socraid do dhriotháir d'feicsint" Chuaidh se amach agus ní fhaca
    Eibhlín Ní Flannabhra