Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

prátaí do bheirbhiú leis.
    Do chroch sí a corcan prátaí annsan ar an dteine, agus dá mbeadh sí ann ó shoin ní théighfheadh an t-uisce ar chú' ná ar chleas.
    Thóg sí an clúdach den chorcán agus d'fhéuch sí isteach ann agus is amhlaidh a bhí eiscín bheag mar scadán gainimhe ar barra na bprátaí a snámh anonn 's' anall.
    Do rug sí air, 's do chuir isteach i sciléad é, 's thug sí thar nais go dtí an tobar é, 's scaoil sí chun siubhal arís é.
    Chómh luath is bhí sé istig san uisce, chuaidh an tobar i ndísc san áit sin, agus níl le feiscint anois ach uische salach istig i bpoll mór doimhin mar a mbíodh an tobar d'fhíor uisce bheannuighthe roimis sin.
    Deirtear gur bris an tuisce amach arís tímpeall cead slat ó 'n gcead áit, ach triomuigheann na toibreacha san go minic, agus níl aon iontaoibh asta mar toibreacha beannuighe anois.
    (Mícheál O Finn 60 bl. ó na athair - R.I.P.)
    S. Ó Loingsigh