Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Nuair a thagann an 'Carabuncail'
    Tá baile san Leitriúich go nglaodhtar an "Mullach" air. Agus i naice an bhaile bhig sin i measc cúmacha na gcnoc tá loch gurb ainm dó an "Loch Geal".
    Loch mór iascaigh iseadh é ag stróinséirí a thagann ann ó Shasana, agus ó áiteanna eile, gach aon t-samhradh.
    Fadó sar ar ráining aon stróinséirí ann, ní bhíodh puínn iascaig á dhéanamh sa loch, mar bhíodh eagla ar na daoine tímpeall, roimh an bpéist a chidhtí ann go minic, agus go mór-mhór gach seachtmhadh bliain.
    Ist oidhche a theasbáineadh sí í féin i gcómhnaidhe, agus ar deire fuaireathas amach ná bíodh aon oidhche Nodhlaig Mhóir, ná go dtagadh sí chun barra, agus go mbíodh na cnuic mór-dtímpeall ar lasadh aici siar thar druim na h-oidhche, le méid 's le saidhbhreas na seód a bhí na
    S. Ó Loingsigh
    Seamus Mac Gearailt