Scoil: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (uimhir rolla 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Chiarraí
Tomás Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thar nais an oidhche ceudna agus an breac cómh maith. Timcheall lé trí fichid blian na diadh sin do chonnaic Máire Ní Chonchubhair an breac trí huaire i ndiadh a chéile. Do chonnacthas ó shoin arís é oidhche spéir geallaidhe.
    Tobar Ciaráin
    Thánaig cailín ón bparóiste seo abhaile ó Meiriceá, do muinntir Loinsigh dob eadh í. Bhí a radharc nach mór caillte aici. Dubharthas léi "turas tobar Ciaráin" a thabhairt, Thug sí an turas trí domhnaighe in diadh a chéile. Fuair sí a radharc thar nais agus bhí sí cómh maith agus bhí ariamh.
  2. Bhí gabha na chómhnuidhe i gCíllmheadomhnaig fadó. Gabha an t-Suic a bhí mar ainm air. Bhí sé pósta, agus bhí a bhean, triúr clainne, a mháthair agus máthair a chéíle ina gcómhnuidhe sa tig leis. Lá amháín gaibh gabha eile chuige, bhí capall agie agus bhí trucail mór thiar ar an gcapall.
    D'iarr sé an teaglach air ghabha an tSuich agus thug sé dho é agus fáilte. Dúbhairt sé go dteastuig uaid cruidhthe a chur fé'n gcapall a bhí aige, acht bhí doras na ceardchan ró-íseal den gcapall agus ní fheadfhadh sé dul isteach.
    "Seadh! déin sé na cruidthe de'n gcapall, agus nuair a bíodar deanta aige, rug sé ar sciain, agus chuaid sé amach agus bhain na ceithre cosa de'n gcapall. Thug sé leis isteach iad agus chuir sé na cruidthe fútha. Nuair a bhíodar
    AT0753: Christ and the Smith
    Caitlín Nic Gearailt