Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aige mar ná déanfadh sí dada do, stróc ná strác oibre ó moch maidhne go buidhiú gréine. Bhí draoidheacht éigin ag an gcapall mar do luig sé léi agus do choimeád sé í go ceann bliadhna go raibh siorrach aici. Seadh ní hé gach éinne a gheobhadh an siorrach céadna san uaidh. Do thug sé do dhuine muinnteardha dho i Baile'n Éanaig é. An dara bliadhain bhí siorrach eile aici agus do thug sé do dhuine a bhí insan mBaile Uachtrach é. Agus an tríomhadh bliadhain do rugadh an tríomhadh siorrach di. Thug sé d'fhear a bhí mBaile'n Chalaidh é sin. Tamall maith 'na dhiaidh sin agus é na chapall óg do bhí an fear so lá ag treabhadh agus é ar a dhícheall d'iarraidh an gort a bheith treabhtha an lá san aige. Ach chómh lúath is a thosnuig an ghrian a bheith ag buidhiú do chuir sí stailc suas agus ba dhóbair ná mhairbh an fear an capall. Do bhí gach aon scread is béic aici go dtí gur bhog sí í féin as a crúcaibh agus siúd trí Bhaile an Chalaidh síos, a h-earball buailte ar a caol drom aici agus a ceann san aer. Bhain sí mac-alla as na cnuic mórtimcheall
    Caitlín Ní Mhuircheartaig
    An Riasc, Co. Chiarraí