Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

stopadh c'aon trathnóna nuair a bheas an ghrian ag dul faoi deanfhaidh sé a shaidhbreas."
    "Chaith mé oidhce le fear eile a bhí tar éis díon nua a chuir ar an theach. Ina dhiaidh sin féin cearbé ce'n áit sa teach a shocrochadh sé a leaba bheadh braon i gcomhnaidhe ag tuitim anuas sa mbéal air." "Bhí sé sin" ars an t-athair ag cruinniughadh cíosa do thighearna talmhna agus dá dhonnact dá raibh an tighearna ba mheasa eisean. Ní tiubhradh sé spás noiméad do aoinne nach mbeadh an cíos ioctha aige acht é ionntuigh amach agus an teach a leagann. Rinne sé sin le baintreach bocht a raibh muirghín lag aici cé gur íarr sí spás sé lá air. Ní raibh aici acht an oidhce a chaitheamh cois claidhe. Thug sí a mhallacht do go cinnte is go deo go ndeanfhaí sé aithrighe agus párdún fhághail uaithi béidh an braon ag tuitim air". "Slán leat anois" ars an t-athair "caithfhidh mise bheadh ag imtheacht". Thug an mac aghaidh ar an mbhaile agus thug a sgéal féin do gach aon duine.
    Phós sé tar éis tigheacht abhaile dhó agus fuair sé saoghal fada séamhar.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard