Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear oibre ann uair amháin abhí in a chomhnaide i mbothán le na mhnaoi agus le na mhac óg (a bhí in a phaisde an uair sin) ar thaoibh an bhothair. Bhí an fear seo an bhocht agus lá amhain d'fhág sé a theac agus chuaidh sé amach ag iarraidh oibre.
    Shiubhal sé suim mhór mile sul a bhfuair sé obair. D'oibrigh sé suim bliánta leis an bhfeilméar sul ar dubhairt sé leis an bhfeilméar go raibh sé in ám aige dhul abhaile go bhfeisceadh (?) sé a bhean agus a mhac.
    Thug an duine uasal seo (an feilméar) a chuid airgid do agus cáca mór agus dubhairt sé leis gan an cáca a ithe nu gan bacadh leis go mbeadh sé sa mbaile. D'fhag an fear beannacht leis agus d'imthig sé.
    Ar a bhelach abhaile casadh sean bhean leis a bhí ag iarraidh deírce. Tug sé dearc di i n-ainm Dé agus thug sise trí comhairleacha do

AN CEUD COMHAIRLE
    Gan acaire a dheanamh in a thuras