Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Tuairim 'sa mbliadhain 1700 thainic sean bhean aníar o Doire an Fhiaidh go hUachtarard agus chuir sí fuithi san nGleann, tuairim's sé mhíle thíar thuaidh ó Uachtarard ar bhruach Locha Coirib. Cheannuigh sí sean sgiobol san nGleann agus chuir sí fuithi ann. Ní raibh eolas ag aon nduine uirrí, nu ní raibh aon bhaint ag na comhursanaibh leí.
    Théis acair thug na comursana (Muinntear an Ghleanna) faoi deara go raibh dune ecínt na rud eigean ag goid fatai agus gobaisde agus cearc uatha. Freisin d'airigheadhar go mbiodh na beithí blighte anois agus airíst agus nuair a racadh sí fein ag iarraidh iad a bhligh ní bhiodh striag aca. Nidh nach iongnadh rinneadar iongantas de sin.
    Bhí fear aithrid san áit, agus lá amháin chuaidh sé amach le na chú ag feáchaint ar na beithí. Chonnaic sé geirrfiadh ag teacht isteach sa bpáirc agus í ag deoladh na mbeithí. Do shaigadha sé an chú i ndiaidh an gheirrfiadh. Rug an cú ar an geirrfiadh agus í ag dul amach i gclaidhe agus ghortuigheadh go mór í. Deirigh leis an geirrfiadh ealodh acht d'fhág sí lorgaín fola in a diaidh agus lean an cú é agus an fear go dtainic siad go bothán an tsean-mhná. Bhí poll faoi an doras agus bhí lorg na fola le feiceál faoi. Bhí an doras dunta agus an maide