Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an uaigh agus d'eirigh argóint agus bruígin eatorra. Doirteadh fuil agus briseadh cloigne ann agus leis an t-uabhas a bhí ar an dá dhream is gearr go raibh 'na chogadh dearga eatorra. Pe dream aca a chuir an corp bhí easontas idir an dá dhream as sin amach.
    Lá amhain, a raibh clann mac de Clann Choncubhair amuigh ag fiadach, thárla go raibh Clanna Congaile ag fiadhach an lá ceadna. Bí fios ag Clanna Chongaile go raibh Clanna Concubhair as baile, agus thainic siad, iad fein agus a gcuid madraí chuig teac Cloinne Choncubhair. Ní raibh aon dhuine sa teach acht an sean bhean agus cailin aimsire. Bhiodar a' deunamh maistreadh an lá ceudna agus d'iarr Clanna Chongaile deoch ar an tsean mhnaoi. Dubhairt sise leo go dtiubradh sí an deoch dóibh agus failte, acht fanacht go mbeadh an t-ím togtha aici. Le neart feirge agus le droch intinn d'óladar a sáith den bhainne agus dóirteadar an chuid eile, idir bláthach agus im ar an urlár dá gcuid madraí. Lasgadar leo annsin ar an bhfiadhac airíst.
    Ar theacht abhaile do Clanna Concubhair an tráthnona sin, ní raibh