Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh capall i mnaile na léime tuairim aimsir Chrionail agus is é an t-ainm a bhí air, "Cruimlígh". Lá amháin chuaidh ceathrar fear ag marcach air agus d'imthigh an capall fíadháin suas an slíabh gur chas loch agus snamh se í. Chonbhnuigh na fir a ngréim go dtánaig an capall go dtí bruach an locha. Thuit an capall ar a thapbh isteach sa loch agus bathadh na fir agus an capall agus í shóin glaodhann muinntir na leime "Sean Loch Cruimligh uirthí. Scathamh gearr in a dhíaidh d'fheiceadh na sean daoine na capaill ag rith ar thaobh an chnuic. Éach a bhí sa gcapall sin. Deirtear go mbíonn glór ar nó capall lé cloisteál san oidhche ann agus bhíonn faitchíos ar na daoine dull ann san oidhche fós.
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe