Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh sean ghearán i mbaile na Leime fad agus is gearr ó shoin ó cailleadh é. Lá thug a mháistear go dtí Uachtarárd é lé h-aghaidh bairnibh a thabhairt abhaile go dhuine eicint.
    Chuaidh a mháistear isteach i dteach ósta agus d'fhágh sé an capall taobh amuigh de'n doras agus núair a tháinig se amach bhí an capall agus an cárr imthíghthe. Bhí an capall imthíghthe abhaile go slán sábháilte. Ní raibh fhios ag an bhfear cá raibh sé imthíghthe agus thainig bróin air mar cheap sé go raibh an capall maith goidte uaidh go deo.
    Tháinig sé abhaile agus bhí an capall ag an ngeata ag fanacht leis. Bhreathnuigh sé ar an gcapall agus chonnaic sé na déora ag teacht ó na shúile. 'Sé an tainm a bhí air, "Canon Bán". 'Sé an t-ainm a bhí ar a mháistir "Einrí ó Túathail". Nuair a cailleadh an capall bhí sochraide mhóir air chómh maith agus a mba duine a bhí ann. 'Sé an
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe