Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean-aimsear timcheall le trí scór blían ó shoin, bhíodh cheithre h-aontuighe sa mbliadhain ar an gclár mór Úachtarárd. Bhíodh píobairí agus bheilidóirí ann. Bhíodh fir óga agus sean-fhir agus sean-mhná agus mná óga ag damhsa ann. Bhíodh fir ag bárr and aonaigh agus ag íochtar an aonaigh ag tógáilt costuim, ar bheidhtheach ar bith a bheadh ceannuighche, chaithidís sé pígine a íoc ar gach ceann aca. Sé an t-ainm atá ar an áit i-na raibh na h-aontuighe fadó "Clár mór Úachtarárd." Ní'l an costom ar na beidhthigh anois mar a bhí fadó. Tá athrú mór ar an saoghal anois. Tá aonach chuile mhí in
        1. trádáil
    Bríghid Ní Chadhain