Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'eirigh a bhean leis chun a bhricfeasta do reidhteach dhó. Nuair a bhí sé ithe aige shuidh sé ar an gcathair agus ní raibh cor ar. Sa deireadh d'fiafruigh a bhean dhó "Tuige nach raibh sé ag imtheacht," ó ar seisean, "Céard atá agat-sa le rádh fuim."
    "Teigh amach go beo," ar sí leis.
    D'imthigh sé amach agus caith sí splannc ina dhiaidh agus uaidh sin amach bhiodh sí ag caitheamh na splainnce leis úair ar bith a theigheadh sé amach. Lá amháin thainig tinncéara isteach chuací agus cheap sí gur b'é a fear féin a bhí ann agus nuair thosnuigh sé ag iarraidh deirce uirthi chaith sí an splannc leis. "Níl duine ar bith chómh gortach ná cnamhnire ar seisean leithí.
    Pádraig Breathnach
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe