Scoil: Baile Rua (Buachaillí)

An Baile Rua, Co. na Gaillimhe
Pádraig Mac Crosáin

Ar an leathanach seo

1. Uair amáin bhí cailín agus bhí go leór talamh aice. Ní fhaca sí deireadh a talmhan ariam. Oidhche amáin bhí sí ag cáinnt lé na mháthair agus dubhairt sí go rachadh sí lá ar na bárach lé deiread a talmhan a fheicheál. Chuaidh sí a codhladh go moch an oidhche sin agus deirgh sí go moch lá ar na bárach. Nuair a bhí a bricfeasta iththe aice dubairt sí lé na mháthair go mbéad ocras uirri. Annsin thug sí d'á píosa arán agus píosa bagún idir an d'á phíosa arán di. Chuaidh sí ar a mbealach annsin agus bhí sí ag siúbhail ar feadh an laé. Annsin tháinigh sí go dtí teach. Chuaidh sí isteach ann agus bhí go leór soillseach taobh isthigh. Bhí go leór ochar freisin ar an mbhord agus thug sí iad. Chuaidh sí go dtí doras agus dfhoscal sí é. Ní raibh aon rud ins an seómra sin acht daoine marbh. Dún sí an doras sin agus dfhoscal sí ceann eile. Act ní raibh aon rud ins an seómra sin acht cnámhaibh daoine. Dún sí an doras sin agus dfhoscal sí ceann eile. Bhí go leór ór ins an seómra
    AT0955: The Robber Bridegroom
    Micheál Ó Glasán