Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

báisteach air bíonn an cat in aice na teineadh i gcomhnuidhe.
    Athrú Aimsire - comhartaidhthe
    (1) Fairrge Nuair a bhíonns báisteach air bíonn an fhairrge an fhiadháin agus bíonn maoimeanna móra ag bualadh isteach in - aghaidh an chladaigh. Bíonn cubhar bán ar an bfairrge agus chuile thrathnona cloiseann muid an torann a bhíonns ag an bfairrge.
    (2) Cnuic - Nuair a bhíonns aimsear bhreágh air tugann muid fá deara go mbíonn na cnuic an gar duinn. Nuair a bhíonns báisteach air bíonn siad i bfad uainn. Chionn muid Ciarraidhe nuair atá baisteach mór i ngar duinn.
    (3) Ceó Is ionduil i gcomhnuidhe gur aimsear bhreágh a thaganns i na dhiaidh acht nuair a bhíonns ceó trom ann is minic gur báisteach a thaganns 'na dhiaidh.
    (4) Glór na hAbhann
    Nuair atá báisteach air bíonn torann ag an abhainn agus ag an fhairrge.