Scoil: An Cheapach (uimhir rolla 14508)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Seosamh G. Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Baile na mBugán is ainm don bhaile go bhfuil cómhnuidhe orm-sa. Tá sí suidhte i bParoiste Cill Seáin. Is baile beag é. Ní'l de thíghte ann acht aon ceann déag. Bhí cúpla teach sa bhreis ann fadó, acht cailleadh na ndaoine a bhí i gcuid acu, agus d'imthigh cuid eile díobh go aiteanna eile. Cinn tuighe is coiteannta atá ar na tíghte i mo bhaile sa.
    Is é an sloinneadh is coiteannta in mo cheanntar ná "Lócháin". Tugadh an t-ainm "Bugán" ar mo bhaile mar bhí an talamh portach, bog agus fliuc.
    Ní'l acht beirt seandaoine os cionn seachtmadh blían d'aois ins an baile. Tá roinnt mhaith Gaedhílg acu. Tá súil agam go bhfuil siad indhon sgéalta a innsint, acht níor chualas aríamh iad.
    Tá cúpla sean fhothrach tíghthe ins an gceanntar. Tá siad leaghtha anois beagnach. Is gnáthach le daoine dull go
    Na Bogáin, Co. na Gaillimhe
    Úna Ní Fhinnearáin