Scoil: An Cheapach (uimhir rolla 14508)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Seosamh G. Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ag obair don Tighearna talmhan inaice le "Creagga" uair amhain. "Polac" ab ainm dó. Bhí sé an chruaidh ar na daoine bochta agus do ruaigh sé a lán aca as a gcuid talmhan agus as a mbothá. An maidin áirithe seo tháinig sé isteach go dtí sean bhean agus d'órduigh sé dí bheith ag imtheacht. Bhí pota leitinn ar an teine aice agus d'íarr sí air in ainm De gan í a chur go mbeadh n leitinn bruitthe. Chuaidh sé chuig an teine. Thóg sé an pota agus d'fág sé taobh amuigh dhe'n doras é. Tamall in dhiaidh sin fuair sé bás agus gach oidhche do bhíodh sé ag rith timcheall an tighe agus an pota ag crocadh ar a mhuinéal agus é ag déanamh torann
    Tomhas
    Cad é an rud is salaigh san teach