Scoil: An Cheapach (uimhir rolla 14508)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Seosamh G. Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-fhear a bhí ar aithne agam in a chomhbuidhe sa gceanntar seo timcheall is caoga bliadhain ó shoin. Duine de mhuinntir lochánach do beadh é. Ní raibh órán sgolaidheachta aige nó níor thug sé aon áird ariamh do nósannaibh na h-aice. Chuaidh sé amach lá sa bpáirc le "sgeach-aonar" a leagadh. dubhradh leis go minic nár cheart dó bacadh las acht is amhlaidh gur bhrostuigh an chainnt sin sé chun a déanta. Bhí sé in aghaidh na sgeiche ariamh ariamh gur leagadh é acht beagán beag de'n chraiceann sa deireadh. Chaith sé uaidh an tuagh agus rug sé greim ar an tom chun a tarraingt amach. Má rug fún níor cirigh leas í a thabhairt leis. Deamhan cor a d'fhéad sé baint eile agus cheap sé go raibh leis acht b'é an rud céadna é nuair d'iarr sé í a thabhairt leis ní bhogfadh sé ordlach. Thainig buile air annsin.. Rug sé ar an tuagh an triómhadh h-uair agus ag dul in éadan na sgeiche arís dó dubhairt sé go feargach "Muna tú an diabhal ó h-Ifreann geobhfaidh mé thú an babhta seo". B'annsin do rith an cat bán amach ón sguch agus ní fuair sé a thuilleadh trioblóide uaithe acht tháinig sí leis go séidh nuair thairring sé í
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Béal Átha Ghártha, Co. na Gaillimhe