Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

1. Sgéal faoi easóig.
    Deirtear nár an ceart rud é easóg a mharbhadh. Tá go leór sgéalta ag baint faoi an easóg. Seo ceann a chúala mé faoi an easog. Bhí fear ag teacht ó'n mBaile Mór lá amháin agus chonna[ic] sé francach agus easog ag troid.
    Bhí an easóg síos faoi an bhfrancach agus bhí an francach ag fágha[il] an taobh maith de'n troid. Núair a chonnaic an fear e sin d'iompuigh sé íad bun os cionn agus cui[r] sé an francach síos faoi an easóg. Acht núair a bhí sé dhá dhéanamh é seo do bhain an francach greim as a lámh agus bhí sé an-dona
    Tháinig go leór dochtúirí chuige acht ní raibh duine aca in ann biseach a chur ar an bhfear. Bhí sé chomh dona is nach raibh sé in a[nn] codladh agus b'éigin dó bheith i-n a shuidheadh súas ar an gcathaoir. Oidhche amháin agus é in a shuidhe súas chonnaic sé an easóg céadhna a bhí ag troid. Bhí sí ag iarraidhe a theacht anall go dtí n-a láimh.
    An oidhche in a dhiaidh sin leig an fear air go raibh sé in a chodladh agus núa[ir]
    Séamus Ó Conchubhair