Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile thuit sé de druim an chapall agus ní raibh sé i n-án dul ag marcuidheacht arís. Ní raibh aon daoine ar an mbóthair agus bhí an oidhche an dorcha freisin.
    Céard a dhéanamh an-capall [!] ach as go bráth leis abhaile. Nuair a tháinig an capall abhaile ní raibh a fhios ag na daoine céard a thárla do'n fhear. Ach céard a rinne an capall ach as go bráth leis mar séard a rinne an capall a iompodh arais arís agus chuaidh duine leis. Níor stad an capall go dtháinig sé go dtí an áit a raibh an fear bocht. Chuir an duine eile an fear ag marcuidheacht arís agus chuaidh siad abhaile go ríméadach.
    Críostór Ó Gruagáin
    Tomás Ó Brían