Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teacht ó Gaillimh. Bhí na sidheoga go léir istigh. Nuair a bhí sé ag dul thar an lios chuala sé na sidheoga ag damhsa. D'éist sé ar feadh tamaill agus do thuig sé céárd a bhí siad ag rádh. Bhí amhrán mar seo acu.
    Dia Luain Dé Máirt
    " " " "
    Thosuigh sé ag rádh an rud céadna ach níor chuala siad é. Tháinigh siad amach as an lios agus d'éist siad go cúramach. Chuala siad anois é agus é ag rádh
    "Dé Luian, Dé Máirt agus Dé Ceadaoin~"
    Rug siad air. Thosuigh siad 'gá bhuaileadh ar a ndicheall agus 'sa deire thiar thall do mharbhuigh siad é.
    Tá sé raidhte gur imthigh na sidheoga as an áit seo tar-éis é sin agus nár stad siad go ndeachaidh siad go Cnoc Meadha. Ní raibh aon rud eile faoi ó'n am sin go dtí an lá atá indiu ann, ach go bhfuil fhios ag na daoine go bhfuil an lios ann.
    Deirtear freisin go biodh na daoine a bhiodh amuich i n-aimsear na trioblóide i bfolach ann sin ó n-a náimhde.
    AT0503: The Gifts of the Little People