Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Micheál S. Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Seán Boy. Níor chaill sé rása ó tháinic sé chugaibh annseo. Ba chuma céard a bhí faoi. Anois tá mise sásta geall ar bith is mian le Máire - abair dhá oiread an lae indhiu - a chur as mo chapall i gcoinne {Little Friar} ar choingheall amháin. 'Sé an choingheall é sin 'ná so - "nach mbeidh Seán Boy ar dhruim {Little Friar} an lá sin."
    Níor fhéad an Caiptín 'ná Máire rud ar bith a rádh ach an fódh a sheasamh. Ghlac an Caiptín leis an dubh-shlán. Rinne Máire 'chuile iarracht an bhean gallda a mhealladh agus Seán a bheith sa diallaidh ach chinn uirri. "Duine ar bith ach Seán Boy" ar sise.
    An tríomhadh lá nuair a tógruigh Seán Boy teacht amach as an seómra d'innis sí dhó fá'n rása mór sa Churrach. Tada níor dhubhairt mo dhuine! Thosuigh an capall ar chleachtach ath-uair. B'furast aithint gur bhfada siar ó Seán Boy é ingach bealach. Ní-h-amháin sin ach bhí Seán indán i bualadh caoch le láirín eile. {Mother Brown} - cé nach raibh an teacht aniar céadna sa capall so agus a bhí n {Little Friar}.
    Ba léir do Máire agus do'n Caiptín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)