Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Micheál S. Ó Mainnín

bith a fheiceál! Tháinic neart fuisge chuige agus súil níor fhág aoinne air go ceann trí lá.
    B'iomdha féasta ariamh a bhí sa Teach Mór ach ní choinneochadh feis na Teamhrach fadó coinneall leis an bhféasda a bhí ann an oidhche sin. Bhí uasal agus íseal ann agus sul má bhí leath an fhéasda caiththe níor aithnigh an fear uasal an duine mór ó'n duine íseal - bhíodar cómh-ionann. D'ioch an Bean-uasal an geall agus bhí Caisleán Aicéad sabháilte go fóill ar chaoi ar bith. Ach ní raibh an bean-uasal sásta 'ná leath-shásta! Cé'n chaoi d'féadfadh duine ar bith cúpla céad slat a ghnódhachtáil i rása mar é? Diabhail amháin a d'féadfadh é a dhéanamh. Ba bheag leí an gheall ach ba mhór a ghoill onóir an rása uirthi! Sheas sí suas agus labhair -
    "Indhiú i gCaisleán Aicéad" ar sise "bualadh glan ar an marcach agus ar an gcapall a bhfeárr a bhí i Sasana. Molaim {Little Friar} agus traosluighim do mhuinntir an tighe uilig. Ach cá bhfuil an marcach iongantach? Cá bhfuil an fear a rinne an gníomh éachtach indhiu nach bhfaca mise riamh a leithéid 'ná éinne eile lem' ló. Ní creidim gur duine ceart saoghalta
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Roibeárd Ó Ceannaig