Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Micheál S. Ó Mainnín

1. Baile Dóighte
    I bparáiste an Chumair, Barúntacht an Cláir ata mé féin ag cur fúm. Oir dtighthe atá sa mbaile acht fadó bhí chomh maith le 20 teach ann. Díon slanne atá ar a bhfurmór anois mar tá na daoine annso ag cirghe árdnósach go leor agus ní bheidís a dtaobh le cuighe.
    Oisín an slionne is coitcheannta. Ainm Mar a dúbhras cheana bhí anall le fice teach san bhaile so fadó agus ár ndoigh ní raibh ag chaon teach acú siúd ach cúpla garrdha. Tháinic an bhlian nár fhéad siad aon cíos a íoc leis an Tighearna Talmhan (Mac Dónhnaill). Tháinic báillí agus Idórlíní le barraí iarainn.Tugad an bóthar do bhocht ahs nocht agus ceine do dhá bhothán déag ó mo theacht sa go ceann an bhóithrín siar amach. An íognadh ar bith gur thúg siad so a bhí ag dul thar brághaid "baile doígthe" ar na haitneacha a fágad'.
    Baile an bhile a bhí ar an áit roime so ach chinn orm Fhághail ó dhuine ar bith cá raibh an bile sonnradach so ag fás. Tá na seandaoine ar shlighe na Fírinn anois ce's moite ó Aodh Ó Bruadair, ach tá daoine ann seachas iad go bhfuil an tuathbhás go deo..
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)