Scoil: Beárna Dhearg (B) (uimhir rolla 14633)

Bearna Dhearg, Co. na Gaillimhe
Flaithrí Ó Súilleabháin

1. Lá Féile Bríghde

Ce nach mbíonn feásta i ngac teac an oidhche thuas bíonn na nosanna eile ar siubhal sa ceanntar seo, agus nosanna eile nach dtainig anuas ó glúin go glúin.
    Ní deanann siad dearmad crosóg Brígde a dheanann ar an oidhche seo ach ní deanann siad an crosóg mar a rinne Bríghid í.
    Deanann cuid dhóibh i gceart í agus u,sháideann na daoine seo luachmhar direach is a rinne Brighid sa ceád uair mar a deirtear.
    Cuireann brat ar cáilín de muintear an tighe seo i Brighidh. Teigheann an cailin seo amac agus teigheann síad istheach beart- luacra:- Cnaghann sí ar an doras agus deireann sí
    "Teighighid a bhur nglunaibh agus abraigidh bhur bpaidreaca agus leigigidh Bríghid Naomhtha isteach"
    Freagrann an liontighe istigh
    "Tar isteach a Bríghidh Naomtha"