Scoil: Beárna Dhearg (B) (uimhir rolla 14633)

Bearna Dhearg, Co. na Gaillimhe
Flaithrí Ó Súilleabháin

1. Teach Margaidh/ Lár an baile beag seo.
    Tá fothrach tighe margaih i lár na cearnóige sa bhaile beag seo. Céad bliadhain o shin le aimsear na ganntanais mhóir bhíodh margadh ann gach mí. Bhíodh gach rud a bhí fágtha ar na daonibh díolta ann. bagún salann, mairthfheoil salann, olannn; brád, linéadach, im, cáise, mbeacha garra, éadach, bairlíníí, plaincéidí, gach saghas uirlisí le h-aghaidh na feilime, coirce, eona, lín, seagal, faraí, géir, agus coinneil gheire. Bhí a lán fígheadóirí i na gcomhnuidhe sa baile beag, bhí cúipéir, siúnéir agus tatibhne ann freisin. Bhí muileann éadaigh ag muileann plúir sa pharóiste freisin bhí muileann líne agus muileann olna i gcaisleán na muileann cúpla míle as seo agus tá fothrach na muilinn le feiceál ann fós ar an abhaill Grange.
    Uair nuair a bhí an muilimóir - Ambose Deane ag dul go blá Cliath leis an aigeadh do bhuail sé isteach ar cuaid sa Brúnach - tighearna talmham a bhí in a gcomnuidhe Moín. Do marbhuigeadh Ambrose annsin agus ní raibh tasg ná tuairisg le fághail.
        1. trádáil
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)