Scoil: Garrdha (uimhir rolla 12721)

An Gearradh, Co. na Gaillimhe
Liam Ó hAnnracháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iad ag ol anbruith agus ag ithe féola agus fataí. Bhí truir cailiní ag freastal sé sin le rádh, ag cur amach anbruith agus fataí agus mar sin de. Cois na teine bhí sean-bean liath ag innseacht sgéalta agus ag gáiridhe. Fuir siad fáilte mhór roimhe acht níor aithnigh sé duine acu.
    Shuibh sé síos cois na teine agus d’earg sé a píopa. Thairg siad cupán anbruith do acht d’eitig sé é. I gceann tamaill d’éirigh sé in a sheasaimh agus shuibhal sé go dtí an doras. ‘’Nach ort atá an deifir’’ a deir siad d’aon guth. Thug sé fá daeara nach raibh siad ag dheanamh torn ar bith. “Síl mé“ ar seisean go mba bainis a bhí ar suibhal annseo“ Ní h-eadh a deir siad de glór magaimhual.
    D’fhág sé an teach ar an bpunnte agus as go brath leis. Fear beag bibeach a bhí amhuig anois in ionad an fhír eile agus níor labhair sé leis. Chuaidh sé go Tuaim agus is ar éigin a bhí sé in am mar bhí air bheith i dTuaim ag leith uair tar éis a dó a béag.
    Rinne sé a theachtaireach agus thug sé a agaibh ar a bhaile arís. Níor fhág an smaoineadh a cheann ar fead an t-am a bhí I dTuaim acht bheith ag machtnamh ar an teach.
    Nuair tháinic sé ar ais breacadh an lae a bhí ann agus nuair tháinic sé go dtí an áir a raibh an teach ní raibh tásc na tuairisc an aige ann. Is beag nár thuit an t-anam as
    Sorcha Ní Fhathaigh
    Tomás Mac an Ríogh