Scoil: Faithche (Buachaillí)

An Fhaiche Mhór, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Cinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus go mbiodh faithcíos ar an daoine dul thar an aít sin. Tá cnoc mhór deas ar an taobh tíar de'n bhaile seo ar a tugtar "Cnoc an Aoibhinn", Deirtear go raibh ceitre cinn is fiche de tightib ann suim bliadhanta ó shoin, agus gur deas ar fad an aít í agus sin é an fáth a tugad "Cnoc a' Aoibhinn " air. Taob tuaidh de mo bhaile tá baile a tugtar an t-ainm air ."Lios Cluain" mar tá lios ar bhárr cnuic agus in aice leis an lios tá clúain breagh a fásann feár maith ann. Lios Cluáin a tughtar ar an áit.
    I mo baile tá aít a tugtar an t-ainm air a 'Crannrín" San áit seo fásann a lan scolb mhait. I lár mo bhaile i ngabáltas m'athar tá páirc mhór a tugtar an t-ainm "Páirc na mBeac" air bliadhantha ó shoin bí beaca
    Baile an Locha, Co. Mhaigh Eo
    Peadar Ó Máille