Scoil: Béal an Bhuláin (uimhir rolla 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Seoighe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus casad cloc eile air shíl se gurb í a dearbhratair bhí ann. Labair se leis an cloic agus níor labair an chloch leis. Tug se punnt eile di. Bhí trí punnt caitte aga an buacaill. Fuair se naoi bpunnt ar an bo agus ni raib fagta aige annsin act se punnt. Nuair a tainic se abaile dinis se da mháthair faoi na cloca mhóra bana.Dinis se da mháthair gur tug se airgfid don triur a bhí caillte. Dubairt si leis bheith ag imteacht go beo gur ait robaile a bhí ann agus go mbéadh an tairgead aca. Dimthigh se annsin go dtí an ait labair se leis an cloic nior labair an cloc leis a sean gadai ar seisean agus fearg air. Bhí spad naice leis bain se amac an cloc agus bhí or faoi manam gur ioc tu go mait me ar seisean agus e ag gaire leis fein. Dimthigh se aris agus casad an dara cloc leis nior labair an cloc leis an dara uair. Bhí ord mór i naice leis agus bris se an cloc fuair se or agus airgead faoi. Dimthigh se aris casad an cloc eile leis labair se leis an cloc nior labair an cloc leis a gadai bradaig
    AT1600: The Fool as Murderer