School: Béal an Bhuláin (roll number 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Seoighe

1. Tá sé raidhthe go bhfuil pota óir i loc in Innis Biggil, loc geal a glaoidheann siadh áir. Bhí fear in chomhnuidhe ar an oilean agus bhí go leor oir áige agus níor mait leis sgaradh leis. Bí teach bocth aige gan tadha ann ac leabha Chuala triúir féar o Acaill é agus í lar a' meadhon oidhche dímtig siadh sóir. Nuair a sroiceadár a teach ní ráaibh se lé fagail, cuaidh siadh suas ar ardhán agus connaic siadh é. Rith siadh ina diaidh ac bí se ró cliste. Túgh sé dó ná boinneaca síos cúig a corrac abhí ar taob an loca. Leimh se isteac ann agus amac sa lóc léis. Bhí na fir i bponc. Leim fear amain acú san uisge agur bhí se ag snamh leis go raibh se ínaice an corraigh. Bhí maide ráma ag an fear abí sa corrac agus dubairth se aon fear a racadh ín a cuinne go mbualadh se leis leis an maide rámha é. Bhuail faithcios an fear abhí san uisge. Ac ceardh a chonnaich se ac teadh ag teacth amac as an corrac ceap se gréim air agus tarraing se an corrac ina diaidh. Ac léim an fear amac sa loc agus an toir idhír a dhá laimh léis. Cuiadh se féin agus an tór síos go dtí toin an loc. Cuile oidhche Samhna citear éac úisge ag ite ar banc an bhóc.