School: Béal an Bhuláin (roll number 14866)

Béal an Bhulláin, Co. Mayo
Pádhraic Seoighe

1. Bhí bean ann fado. Bhí sí iongantach bocht. Ní raib fhios aice cen caoi a mbéad si i n-ann bídh fháilt di fhein agus dá mac. Ni raibh aice act bó amháin. Diarr si ar a mac dul go dtí an t-aonac leis an bhó d'imthigh se go moc ar maidim le beit amuig i n-am ar maidin. Cheannuig duine éigin an bhó ar naoi bpunnt. Nuair a bhí se ag teact abhaile casad cloc mhór bhán ar thaobh an bhóthair leis. Bhí an atair agus a dhriatháir agus a dearbhráthair caillte. Nuiar a casad an cead cloc leis labair se leis an cloc agus ní nac n-iongad níor labair an cloc leis beidir gurb fearg ata ort ar seisean le na atair nuair nac bfuil me ag tabairt cuid de luac na bo duit agus tug se punnt do. Dfag se an punnt ar taob na cloice. D'imthigh se leis gur casad cloc eile leis shíl se gurb e a driotair a bhí ann. Labair se leis an cloc agus nior labair an chloch leis an dara uair dubairt se mbeidir gurb fearg a bhí air ag tug se punnt eile dhó. Dimthigh se leis an trigead uair
    AT1600: The Fool as Murderer