Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar chnoc na Gall-Bhuailidhe san bhliadhain 1922. Marbhughadh 70 duine. Troid a bhí idir na Gaedhil agus na Gaill. An cia a rachfhas suas cnoc na Gall-Bhuaildhe tchídfidhe sé an lúchair casta thart fá na chéile. Deirtear gur seo an áit ar dortadh an fhuil. Ar an taobh thiar de an Ghall Bhuailidhe tá gáraidhe beag a bhfuil cuid mhór curtha ann Gáraidhe na gCorp do dheirtear air.
  2. Bhí sagart thiar ar na Gleanntaigh am amháin darb' ainm an sagart Mac Giobún, agus bhí sé lán diabhalachta. Caidé tháinic na beirice ach gárda úr agus ní rabh sé eolach ar an t-sagart lá amháin bhí an sagart amuigh ag siubhal agus ce casadh air i mbéal na séibe ac an gárda [?] "Caidé Shíleann tú do'n ait seo" arsa sagart "Ní shíleam faic na fríghde de. Níl gaisteacht ar bith in
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall