Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe ar an cheann thiar de'n Cheann Gharbh am amháin ...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    seise “mar go dtearn mé amach (gui) go n-innseóchadh sé orm gur bhris mé an pota mór”. “Bhal cha bhfacfaidh mé ariamh bean comh h-amaideach leat” arsa seisean. “Rachfaidh mé síos gíota an bealach mór go bhfeicfidh mé an bhfuighidh mé bean ar bith eile comh h-amaideach leat” arsa seisean. D’imthigh sé leis. Ca dteachaidh sé i bhfad go dtáinic sé fhad le teach. Ag an teach sin t chonnaic sé dhá mhnaoí agus greim ag gach duine aca ar taoibh dé’n toighe ag brath é a thionntadh san áit a raibh an ghaoith ag séideadh isteach san doras orthú. “Cad chuige nach ndruideann sibh an doras [d]? aghaidh agus an doras cúil a (fhosglóchadh) fhosgladh” arsa’n fear. “Ach ar ndóigh níor smaointigh muid ar sin” arsa na mná. Shiubhal an fear leis gíota eile agus ca dteachaidh sé i bhfad (gur casadh) go bhfacfaidh sé beirt bhan eile agus bó acu. Greim ag duine amhain acu ar a ruball agus greim ag an bhean eile ar a h-adharca, agus iad ag brath an bhó a chaitheadh suas ar an toighe mó go n-itheadh sí [a]?
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    Seamas Ua Éichthighirn